Zoek op de site:Wat weet u van hardloopschoenen?

HardloopschoenenHardlopen is een sport die veel van het menselijk lichaam vraagt; tijdens het hardlopen komt bij iedere voetstap die gezet wordt een kracht neer op de voet die twee tot drie keer het lichaamsgewicht van de loper bedraagt. Deze kracht wordt vergroot bij sneller lopen en als er vermoeidheid optreedt. Trillingen die ontstaan door deze kracht worden door verschillende weefsels geabsorbeerd. De intensiteit van deze trillingen worden gekoppeld met het ontstaan van hardloop gerelateerde klachten als kniepijn, shin splints, scheenbeenvlies ontsteking, stress fracturen, degeneratieve aandoeningen en spierscheuringen.

Het belang van goed schoeisel ligt voornamelijk in de preventie van blessures doordat de schok beter opgevangen wordt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat schokbelasting op het lichaam tijdens het dragen van hardloopschoenen 33% tot 36% kleiner is in vergelijking met blootsvoets hardlopen.


Hardloopschoenen zijn de afgelopen decennia steeds verder doorontwikkeld. Er zijn momenteel verscheidene types op de markt. Voor het opvangen van de schok zijn stabiliteit en demping van de hardloopschoen van belang. Op het moment dat de hardloopschoen bij volle belasting van de loper, naar binnen of buiten kantelt is de schoen minder stabiel. Bij onvoldoende stabiliteit komt er een grote en/of andere belasting op spieren, pezen en gewrichten, hierdoor kunnen overbelastingsblessures ontstaan.

Grofweg gezien kunnen hardloopschoenen in drie functionele categorieën worden ingedeeld. Zo zijn er schoenen gericht op bewegingscontrole, demping en stabiliteit.

Lopers met een laag voetgewelf zakken tijdens het lopen met de voet naar binnen; over-pronatie. Dit is een veel voorkomende afwijking die kan leiden tot overbelastingsklachten van onder andere de achillespees. Om deze overbelasing te voorkomen kan een hardloopschoen gekozen worden die over-pronatie tegengaat. Deze schoenen richten zich op het sturen van de beweging door aan de binnenzijde van de voet een versteviging in de schoenzool aan te brengen.

Lopers met een hoog voetgewelf zakken tijdens het lopen met de voet naar buiten; supinatie beweging. Om deze afwijking te compenseren zijn er schoenen op de markt die supinatie van de voet tegengaan. Deze schoenen verminderen de overbelasting op de onderste extremiteiten door aan de buitenzijde van de schoenzool een versteviging aan te brengen.

Voor lopers met een normaal voetgewelf zijn er neutrale schoenen gericht op stabiliteit met een balans tussen demping en bewegingscontrole.

Hardloopschoenen passend bij uw type voet kunnen hardloopblessures verminderen. Dit geldt speciaal voor lopers met een laag of hoog voetgewelf doordat bij deze voettypes vaker overbelastingsklachten voorkomen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat na invoering van schoenen, passend bij het voettype, er na 6 maanden 50% minder blessures aan de onderste extremiteiten voorkwamen!

Conclusie & advies

Een eenduidig advies over aanschaf van hardloopschoenen is niet te geven, schoenkeuze is individueel, er zijn echter wel aandachtspunten die helpen bij de aanschaf. Ga voor de aanschaf van hardloopschoenen naar gespecialiseerde winkels, hier kan door middel van een bewegingsanalyse op video gekeken worden welke schoenen bij uw voettype passen. Daarnaast is van belang dat u uw oude hardloopschoenen meebrengt om zo aan de zool het slijtagepatroon te kunnen zien. Ook blessuregeschiedenis en gewicht bepalen mede de keus van de schoen.

Literatuur

* Butler RJ, Hamill J, Davis I. Effect of footwear on high and low arched runners' mechanics during a prolonged run. Gait & Posture 2007;26:219-25.

* Cheung RTH, Ng GYF. Efficacy of motion control shoes for reducing excessive rearfoot motion in fatigued runners. Physical Therapy in Sport 2007;8:75-81.

* Clinghan RT, Arnold GP, Drew TS et al. Do you get value for money when you buy an expensive pair of running shoes? Br J Sports Med 2007;bjsm.

* Knapik JJ, Feltwell D, Canham-Chervek M et al. Evaluation of injury rates during implementation of the Fort Drum Running Shoe Injury Prevention Program. 112-MA-6558-01, 2001. 2001. New York, U.S., U.S.Army Center for Health Promotion and Preventive Medicine Aberdeen proving ground,MD 21010; U.S.Army Medical Department Activity Ft.Drum,NY.
Ref Type: Report

* Nigg BM, Stefanyshyn D, Cole G et al. The effect of material characteristics of shoe soles on muscle activation and energy aspects during running. Journal of Biomechanics 2003;36:569-75.

* Pedowitz RN. Use of Osteopathic Manipulative Treatment for Iliotibial Band Friction Syndrome. J Am Osteopath Assoc 2005;105:563-7.


BRON: http://www.hardloopblessurevrij.nl/preventieSchoeisel

 
 

 
 
In samenwerking met ELZ (Eerste Lijns Zorg), Fysiotherapie Achtse Barrier, Gezondheidscentrum Achtste Barrier, Medisch centrum Artois, Voetbalvereniging Wodan, Voetbalvereniging Acht en Tennisvereniging Tegenbosch, allen gevestigd in Eindhoven. Lid van het Koninklijke Genootschap Voor Fysiotherapie (KNGF) en Fysiovisie, een vereniging van een selecte groep fysiotherapiepraktijken in Eindhoven en omgeving.

Werkgebied in Eindhoven, Eindhoven Noord; in de wijken Achtse Barrier, Acht, Woenselse Heide, Prinsenjagt, Driehoeksbos, Blixembosch en Vaartbroek.
© Sport Fysiotherapie Eindhoven-Noord | Scipned Beheersysteem | Webdesign Cogem Eindhoven